Új címünk: Nyíregyháza, Bocskai u. 16. Asztalfoglalás: 70/262-4000

Asztalfoglalás: +3670 262 4000

  

Blog

Az olasz tészták sokszínű világa: Útmutató a különböző fajtákhoz

Neapolis
Az olasz tészták sokszínű világa: Útmutató a különböző fajtákhoz

Olaszország nem csak a divat és a művészetek hazája, hanem a kulináris élvezeteké is. Az olasz konyha lelke pedig kétségkívül a pasta, azaz a tészta. De tudjuk-e, hogy melyik tészta milyen szószokkal és hozzávalókkal a legjobb páros? Íme egy kis útmutató a legnépszerűbb olasz tésztákhoz:

Penne: Kis tollszerű tészták, amelyeket különösen jól magukba szívják a szószokat. Penne-t gyakran használunk sűrű, krémes szószokhoz, vagy akár paradicsomos, húsalapú ragukhoz is.

Mafaldine: Hosszú, szalag alakú tészták hullámos szélekkel, amik remekül ölelik körbe a sűrűbb szószokat. Kiváló választás, ha egy kis eleganciát akarunk csempészni az étkezésbe.

Bucatini: A spagettinél vastagabb, lyukas középpel rendelkező tészták, melyek tökéletesen társíthatók gazdag szószokkal, mint például az amatriciana.

Spagetti: Talán a legismertebb és legkedveltebb tésztafajta. Végtelenül sokoldalú - legyen szó egyszerű aglio e olio-ról (olaj és fokhagyma), vagy bonyolultabb tenger gyümölcsei szószokról.

Ravioli: Töltött tészta, amely lehet húsos, sajtos vagy zöldséges. Gyakran tálaljuk vajas mártásban, vagy egyszerű paradicsomszószban, hogy a töltelék íze domináljon.

Gnocchi: Krumpliból készült "tészta", amely tulajdonképpen kis gombócok formájában kerül az asztalra. Legjobb könnyű szószokkal, mint a zsályás vaj vagy egy finom pesto.

Rigatoni: Nagyobb lyukú, cső alakú tészta, amely hosszabb főzési időt igényel. Ideális választás húsos vagy zöldséges ragukhoz.

Farfalle: Pillangó alakú tészta, amely könnyedén tapad a szószokhoz. Tökéletes salátákhoz vagy könnyű tejszínes szószokhoz.

Lasagne: Lapokba szelt tészta, amelyet rétegezve, különböző töltelékekkel és sajttal sütünk meg. A lasagne remekül variálható, legyen az hagyományos bolognai vagy zöldséges változat.

Linguine: Spagettinél laposabb, de mégis hosszú tészta. Kiváló tenger gyümölcseivel, vagy olajos, fokhagymás szószokkal.

Tagliatelle: Szélesebb, lapos tésztafajta, amelyet klasszikusan húsos raguk, mint a bolognai szósz kísér.

Mindegyik tésztafajta egyedi karakterrel bír, és más-más ételekhez illik a legjobban. A tészták kiválasztása során érdemes figyelembe venni a szósz állagát, összetevőit és azt, hogy milyen jellegű ételt szeretnénk készíteni. Próbáljunk ki különböző kombinációkat, és fedezzük fel az olasz tészták gazdag világát! Jó étvágyat kívánunk!